Infuziile de plante

In luna iunie, forta binefacatoare a plantelor e mai puternica decat oricand. Si nu doar forta lor vindecatoare de boli, ci si forta lor intemeietoare de frumusete. Mai toate plantele bune de leacuri de sanatate sunt si leacuri pentru obraz. De pilda: infuziile. Mai eficiente decat lotiunile obtinute pe cale industriala, au avantajul ca se transforma in produse de frumusete, folosind o cana de apa si un ibric.
A. Pentru tenurile uscate sunt recomandate plante care activeaza circulatia periferica, precum si plante cu proprietati emoliente. Se pot folosi urmatoarele plante:
a) flori de galbenele – activeaza circulatia periferica. Se foloseste compresa cu infuzie preparata din 4 linguri de flori la o cana de apa.
b) flori de musetel – in compresa cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la o cana de apa.
c) sunatoare – stimuleaza tenurile uscate, ridate. Se utilizeaza compresa cu infuzie preparata din 2-3 linguri de planta la o cana de apa.
d) flori de crin – se utilizeaza comprese calde cu infuzie, la care se adauga miere.
e) salata verde – compresa cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la o jumatate de litru de apa.
B. Pentru tenurile grase, seboreice, cu pori dilatati, se recomanda, in principal, plante cu continut de tanin, avand proprietati astringente, antiseboreice, precum si plante cu uleiuri volatile – antiseptice si calmante.
a) flori de musetel – datorita azulenului au actiune antiseptica protectoare pentru ten. Bai de aburi cu infuzie din 2 lingurite de flori la o cana de apa.
b) flori de podbal – comprese calde cu infuzii preparate dintr-o lingura de flori la 100 ml apa.
c) frunze de nuc – puternic astringente. Se folosesc sub forma de comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de frunze la o cana de apa.
d) frunze de menta – lotionari cu infuzie preparata din 50 g frunze la un litru de apa.
e) frunze de salvie – cu proprietati astringente si antiseptice. Comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de frunze la 100 ml apa.
f) cimbru de cultura – comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de planta la 100 ml apa.
g) frunze de marar – se folosesc pentru tenul gras, cu pori dilatati. Lotionari cu o compozitie obtinuta dintr-un decoct preparat din 20-30 grame de frunze proaspete la o cana de apa, la care se adauga 20 g glicerina, 50 g alcool si sucul de la o lamaie.
C. Pentru tenurile iritate, inrosite, patate se recomanda plante cu proprietati calmante.
a) flori de coada-soricelului – comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de flori la 100 ml apa.
b) flori de musetel – comprese cu infuzie din 1,5 linguri de flori la 100 ml apa.
c) papadie – comprese sau lotiuni cu decoct prelungit (30 minute) din 2 linguri de planta la o cana de apa.
d) frunze de patrunjel – calmeaza tenurile iritate, inrosite. Lotionari cu macerat la rece dintr-o legatura la 1/2 litru de apa, timp de 8-10 ore.

Views:
493
Article Tags:
Article Categories:
Cosmetica Naturista · Frumusete