Reduce aportul de calorii aproape de minimumul vital (700-750), lucru pentru care este necesara o supraveghere medicala atenta, mai ales daca dieta este urmata mai mult de o luna. Totusi, acesta este un regim relativ sanatos si echilibrat. Foarte important: cantariti cu atentie alimentele pe care le consumati.
Cele 5 elemente de baza:
ceai, pui, peste albastru sau alb (salau, cod, macrou, scrumbie), conopida
Durata:
minimum, o luna; maximum – 3 luni
Kilograme pierdute:
pana la 9 intr-o luna
INDICATII: recomandata numai atunci cand se impune o scadere considerabila in greutate
Structura
- Micul dejun: Ceai (preferabil de musetel, eventual cu lapte degresat) si un fruct.
- Pranzul: 200 g de verdeturi/ legume crude (salata, rosii, castraveti) si un file mic de peste (200 g) SAU o farfurie cu verdeturi fierte si scurse, precum si un file mic de carne (pui, curcan, vitel, vaca, miel sau porc) – 100 g
- Gustarea de dupa-amiaza: 50 g de sunca sau branza si un fruct.
- Cina: La fel ca si pranzul. Din cand in cand, se poate manca un ou, fiert tare sau omleta.
- Se poate bea: apa sau suc de fructe facut in casa, fara adaos de zahar.
Avantaje
Este un regim alimentar echilibrat, care permite scaderea in greutate fara a dauna sanatatii. Totusi, se impune supravegherea medicala continua, cu stabilirea periodica (la o luna) a glicemiei, colesterolemiei, trigliceridelor, precum si a concentratiei de calciu, magneziu si fier.
Inconveniente
De multe ori, nu se ajunge la senzatia de satietate, mai ales in cazul persoanelor cu o constitutie robusta. De asemenea, acest regim poate provoca stari de oboseala. Pentru combaterea apetitului crescut si a oboselii se recomanda ceai de salvie – cate o cana de 200 ml de trei ori pe zi, preferabil cu cca o jumatate de ora inainte de fiecare masa.
Opinia specialistului
Dr. Gheorghe Soare – Medic primar endocrinologie, medic principal medicina interna
„Persoanele cu o anumita sensibilitate psihica pot avea probleme in timpul acestui regim, datorita faptului ca mesele isi pierd functia de placere; de aceea, pentru evitarea monotoniei dietei se recomanda un meniu cat mai divers – bineinteles, in limitele amintite”.
Punctaj:
Varietatea alimentelor: 3 puncte
Sanatos: 3 puncte
Durata: 3 puncte
Evaluare finala: recomandabila (sub control medical)
1 punct = rau
2 puncte = normal (obisnuit)
3 puncte = bine
4 puncte = deosebit
5 puncte = excelent