Dieta de slabit vegetariana

Scopul dietelor depurative este de a ajuta organismul sa elimine toxine si sa se regenereze, contribuind, bineinteles, si la scaderea in greutate. Ele sunt recomandate mai ales de catre medicii naturisti. Perioadele optime pentru a le urma sunt primavara si toamna.

De multe ori urmam o dieta bazata pe legume si fructe, fie pentru a scapa de cateva kilograme in plus, fie pentru a ne redobandi energia sau pentru a ne dezintoxica putin organismul.

Este o dieta sanatoasa, usor de tinut si nu exagerat de costisitoare. Cam acestea sunt intrebarile la care trebuie sa raspunda o dieta, iar cea bazata pe fructe si legume se incadreaza bine in tiparele uneia accesibile din mai toate punctele de vedere.

Planul urmat
Poti tine o dieta bazata pe fructe si legume timp de 1 pana la 5 zile. Fructe si legume prospete, sucuri de fructe sau legume fara adaos de zahar sunt singurele alimente care iti sunt permise in aceasta perioada. Poti consuma si legume sau fructe conservate, dar sunt de preferat cele proaspete. Si ai grija la sare, zahar sau aditivi.

Trebuie stiut
Este usor de urmat dat fiind ca ai atat de putine optiuni. Vei pierde ceva kilograme (depinde de fiecare metabolism in parte cate vor fi acestea), desi de cele mai multe ori nu pierderea de kilograme este scopul acestei diete. Multe dintre noi tinem macar cateva zile pe an aceasta dieta pentru a ne regenera organismul.

Uita de guma de mestecat cat tip tii aceasta dieta. Numarul extrem de mic de calorii pe care le vei dobandi in aceasta perioada combinat cu zero proteine te va face sa te simti slabita daca nu vei renunta la guma de mestecat.

Durata
Intre una si cinci zile.

Trucuri
Nu planifica activitati care sa te consume prea mult in aceasta perioada. Nici din punct de vedere fizic, dar nici intelectual. Consuma mult mai multa apa decat de obicei si incearca sa renunti la cafea. Cand te hotarasti sa intrerupi dieta, imtoarce-te cu grija la mancarurile solide. Este bine sa incepi cu iaurt, branza si paine prajita.

Daca nu gasesti sucuri naturale care sa fie pe placul tau, procura-ti un storcator de fructe si viziteaza mai des piata. Asa vei avea la dispozitie fructe si legume proaspete, dar si sucurile foarte naturale.

Capsuni

Capsunile reprezinta in realitate soiuri de fragi cu fruct mai mare facand parte din aceeasi familie de plante, familia Rosaceae.

Ele contin apa (89%), hidrati de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri(8%), vitamine (A,B1,B2,B6,C,E,PP,K) si minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor,sulf, siliciu).

Prin compozitia lor chimica, capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinid procesul de imbatranire.

Fructele sunt diuretic active, stimuland eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol din corp.

In plus capsunile bine coapte au si un efect laxativ.

Continand vitamina E, vitamine din complxul B si mangan influenteaza functionarea normala a sistemului nervos, fiind indicate atat in astenii cat si pentru prevenirea insomniilor.

Continand fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care ajuta la absorbtia fierului) sunt recomandate in tratamentul anemiilor.

Au actiune benefica asupra ficatului, ajutand prin vitamina K pe care o contin, la funcionarea normala a sa. In acest sens cura cu capsuni este benefica in insuficienta hepatica, litiaza biliara si dischinezii biliare.

Capsunile au rol hipotensor fiid indicate in hipertensiuni arteriale si alte boli cardiace.

Ele mai sunt indicate si in afectiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroza, guta, varice, intoxicatii alcoolice sau cu tutun, tuberculoza, etc.

Continand doar putine zaharuri dar si vitamina E care este hipoglicemianta capsunile pot fi consumate si de catre diabetici, dar in cantitati mai mici.

PENTRU NEDIABETICI SE RECOMANDA CURE DE CAPSUNI DE 250g-500g PE ZI, DE PREFERINTA DIMINEATA TIMP DE 7-14 ZILE.

Diabeticii pot consuma pana la 300g capsuni zilnic.

In plus vreau sa remarc si actiunea bactericida si antihelmitica a capsunilor.
Astfel, conta oxiurilor se recomanda 500g capsuni dimineata pe stomacul gol fara a consuma altceva pana la pranz.

Capsunile sunt containdicate atat intern cat si extern persoanelor alergice carora le poate produce urticarie.

Frunzele de capsuni pot fi folosite si ele pentru sanatate.
Ceaiul din aceste frunze este un bun curatitor al sangelui. El poate fi folosit si in inflamatii si abcese ale gurii si ale gingiilor.

Pentru dezinfectarea cailor urinare si combaterea diareei se poate lua pulbere de frunze uscate – de trei ori pe zi cate o lingurita.

Capsunile sunt folosite si in cosmetica, cremele, compresele si mastile cu aceste fructe fiind benefice pentru orice tip de ten.

Cirese

Ciresele sunt printre primele fructe care ajung la maturitate pe la jumatatea lui mai, sezonul lor durand in jur de 8 sapamani..

Ciresele dulci contin:
– apa (75-89%),
– zaharuri,
– acizi organici,
– vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, P, PP),
– acid pantoteic,
– minerale (potasiu , fier, calciu, magneziu,fosfor , sulf),
– oligoelemente (zinc, cupru, mangan).

Ele pot fi cosumate zilnic in perioada de sezon, in cure de cel putin doua saptamani sau in cure de cate 0,5-1kg fructe proaspete, 1-2 zile pe saptamana, contribuind astfel la intarirea si echilibrarea organismului.

Se realizeaza astfel o buna curatire si tonifiere a organismului prin eliminarea de toxine si prin normalizarea tranzitului intestinal, prevenind imbatranirea.

Consumul de cirese remineralizeaza organismul, favorizeaza digestia, elimina sau limiteaza procesele inflamatoare, favorizeaza transpiratia, amelioreaza starile febrile, previne sau elimina procesul gripal si previne guta.

Cura este recomandata in demineralizari, afectiuni renale sau ale cailor urinare, afectiuni cardiace, anemie, artrite, ateroscleroza, hepatite cornice, litiaze biliare si renale, colite, obezitate, hidropizie, celulita si cuperoza.

Ca si fructele, sucul extras din cirese, are aceleasi proprietati si recomandari, el fiind diuretic,laxativ, antiinflamator, remineralizant si un bun sedativ pentru stari nevrotice.

In cazul hepatitelor se recomanda un consum zilnic de 2-3 cani suc de cirese.
In cazul migrenelor se pot pune comprese cu fructe zdrobite.
Pot fi folosite si in cosmetica prin aplicare de fructe zdrobite pe fata. Se obtine astfel o crestere a elasticitatatii pielii.

Struguri

Strugurii si vita de vie din cele mai vechi timpuri
Vita de vie este un dar binecuvantat al pamantului. Primul viticultor al omenirii este considerat Noe, celebrul personaj biblic, care dupa incetarea potopului si retragerea apelor a cultivat vita de vie. Pe teritoriul actual al tarii noastre, vita de vie a fost cultivata din timpuri stravechi, reprezentand o ocupatie de baza a geto-dacilor. Se spune chiar ca, in timpul marelui rege Burebista, vinul din struguri devenise o mare pasiune pentru daci, incat regele a fost nevoit sa ia masuri, hotarand distrugerea viilor. Printre marii cultivatori de vita de vie din antichitate se numara grecii. In mitologia greaca, zeul viilor si vinului era Dionysos, omologul sau in mitologia romana numindu-se Bachus.
Grecii ne-au transmis si cunostinte legate de tratamentele cu struguri, ampeloterapia. Atletii greci se hraneau la antrenamente numai cu struguri, iar cantaretii foloseau cura de struguri pentru intretinerea vocii.

Strugurii : aliment – medicament
Racoritori, usor digerabili, hranitori, strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru calitatile lor alimentare, dar si pentru virtutile curative. Sucul de struguri (mustul) este considerat un fel de “lapte vegetal”. Utilizarile pot fi dintre cele mai variate: de la folosirea in alimentatie a strugurilor, mustului, vinului sau a uleiului extras din samburi, pana la preparate de uz extern ( lotiuni cosmetice pentru ingrijirea tenului, cataplasme, comprese), vinul fiind utilizat in trecut si ca antiseptic, pentru spalarea plagilor.

Cea mai intalnita metoda de utilizare a strugurilor este introducerea acestora in alimentatie, progresiv, alaturi de mancarea obisnuita. Insa, pentru a preveni ingrasarea, este important sa reducem aportul caloric prin alimentele de baza, avand in vedere faptul ca 100g struguri furnizeaza aproximativ 70 kcal. – un aport energetic mare fata de celelalte fructe (comparabil cu bananele).

Totusi, o dieta exclusiv din struguri poate ajuta in cazul obezitatii, consumul ajungand la maxim 2 kg. pe zi, ceea ce reprezinta 1400 kcal. zilnic.
Se folosesc strugurii bine copti, pe care ii vom spala foarte bine pentru a indeparta solutia cu care au fost stropiti. De obicei este indicat sa mancam strugurii fara samburi si pielite, care trec prin tubul digestiv fara sa fie digerate.

Terapia cu struguri proaspeti
Pe langa utilizarea strugurilor alaturi de alimentatia obisnuita, exista si cateva variante de cure bazate numai pe struguri. Evident, acestea sunt numai cateva repere, urmand ca fiecare cura sa fie conceputa in functie de toleranta individuala si de afectiunile pacientului.

1) o zi pe saptamana se consuma exclusiv struguri(1-1,2 kg), repartizati in portii mici (minim 5 mese).
2) cura pe termen lung : contine mai multe etape – acomodarea sau pregatirea organismului pentru cura, care se poate realiza prin post ; – cura propriu-zisa, cu alimentatie exclusiv cu struguri (7 –10 zile), in portii mici, 7 mese pe zi ; – diversificarea cu fructe proaspete ( de un singur fel la o masa : de exemplu banane, piersici, prune, caise, mere sau pere) si/sau branza de vaci, mese alternative ; – dieta bazata pe cruditati: struguri, alte fructe, legume, iaurt, branza de vaci, miere, ulei de masline;
– revenirea treptata la alimentatia normala .

Terapia cu sucul de struguri (mustul)
Se incepe cu 0,5 l de must zilnic, in trei reprize, inainte de mese. Cantitatea creste treptat, putand ajunge la 2 l zilnic ( cu cat crestem cantitatea de must, cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la dieta formata exclusiv din must ).

Slabeste cu fructe

Exista o serie de alimente sau grupe de alimente asupra carora specialistii in nutritie emit teorii pro si contra; cand vine insa vorba de fructe, exista unanimitate: fructele sunt o bogata sursa de sanatate si energie si ajuta la pierderea rapida a excesului ponderal pentru ca ele au in compozitie nutrientii vitali de care organismul are nevoie.

In plus, iata cateva motive care ar trebui sa ne stimuleze apetitul pentru fructe: reprezinta cel mai natural aliment, contine o mare cantitate de apa de care organismul are atata nevoie, sunt bogate in fibre, stimuleaza memoria, nu contin LDL (colesterol rau), previn si vindeca o serie de afectiuni si, nu in ultimul rand, iti dau o stare generala de bine dupa ce le consumi.

De multe ori ne intrebam ce contin de fapt aceste fructe si care este modul lor de actiune la nivelul organismului nostru. Ne vom referi in continuare la fructele care se gasesc in piata si in supermaket pe toata perioada anului.

1. Merele – contin o mare cantitate de fibre solubile si insolubile, vitamina C, beta-caroten (daca se consuma si coaja), potasiu si bor. Merele contin pectine si fac parte din categoria fructelor alcaline. Consumul regulat de mere poate ajuta la scaderea colesterolului, previne si trateaza constipatia, artrita, reumatismul, guta si stimuleaza imunitatea.

2. Pepenele (rosu) contine 92% apa si 8% zahar. Contine minerale (fier), vitamine si fibre. Datorita continutului sau ridicat de apa pura ajuta la eliminarea acidului uric din rinichi.

3. Prunele – sunt bogate in magneziu, sodiu, fosfor, potasiu, fibre si fier. Prunele au un puternic efect laxativ, curata si detoxifica ficatul si intreg sistemul digestiv si sunt imuno-stimulatoare. Datorita continutului ridicat de fosfor, dieta cu prune are rezultate excelente in ameliorarea debilitatii cerebrale.

4. Portocalele – sunt o bogata sursa de vitamina C, sodiu, flavonoide si pectine. Intaresc sistemul de aparare al organismului, iar prin prezenta vitaminei C se imbunatateste absorbtia de fier; sunt considerate fructe anticancerigene (blocheaza transformarea nitratilor si nitritilor in nitozamine, care sunt asociate cu aparitia cancerului de stomac), ajuta la scaderea colesterolului, imbunatatesc structura peretilor celulari si ajuta la mentinerea unei bune circulatii la nivelul capilarelor.

5. Banana – este o buna sursa de potasiu, vitamine si minerale, fibre solubile, sunt indicate in dietele pediatrice dar si in regimul de slabire pentru ca sunt satioase si au un continut scazut de grasimi. Potasiul furnizat de consumul regulat de banane previne hipertensiunea arteriala. Bananele coapte consumate au un efect linistitor prin stimularea serotoninei (hormonul senzatiei de bine) si pot imbunatati calitatea somnului. De asemenea, ele sunt alimentul perfect de combatere a anemiei.

Comments

Responsive Menu
Add more content here...