Constipatia – problema in slabire

Constipatia – problema in slabire

Primul lucru pe care trebuie sa-l combatem este constipatia care este mai acuta la femei, ele avand un grad de sensibilitate mai pronuntat, ce se reflecta In reactiile bilei, prezentand deseori dischinezie.

Prima conditie pentru combaterea constipatiei este ca evacuarea sa se faca normal, adica fara Intarziere, zilnic, la aceeasi ora.

Pentru aceasta mesele vor fi regulate, cantitatea de alimente va fi In raport cu varsta, cu munca depusa si cu starea generala a sanatatii persoanei respective, dar si cu miscarea pe care o face.

Se va manca fara graba, In liniste, nu In picioare. Se va mesteca Indelung, stand la masa In tihna si confort, cu o fata de masa curata, alba sau viu colorata (culorile dau o buna dispozitie) cu farfurii, pahare si tacamuri bune, si eventual cu o mica vaza de flori care sa decoreze si sa Inveseleasca masa. Se vor evita discutiile neplacute cand mancam.

Nu este bine sa mancam deodata prea mult suprasolicitand stomacul si functiile sale. Este de preferat sa se Imparta cantitatea de alimente pentru o zi, aproape In mod egal si la distante mici, fiind mult mai indicat sa luam 4-5 mese pe zi In portii rezonabile.

Prea multe aperitive (care sunt greu de digerat, In loc sa stimuleze) opresc pofta de mancare.

Apa se va bea dupa masa, dar un pahar de vin natural, pentru cine nu are contraindicatie, ajuta digestiei dizolvand grasimile.

Painea, In cantitate mare, baloneaza si produce crize de aerofagie. Cei ce au o hiperaciditate gastrica se vor abtine de la bauturi alcoolice; vor bea ceai de plante, ca musetel, busuioc, coada soricelului etc.

Mierea este laxativa iar o lingura de ulei de masline sau de floarea soarelui topeste colesterolul si ajuta la evacuare. Se vor evita dulciurile dar mai ales fainoasele care produc fermentatii.

Vom bea ceaiuri medicinale laxative, vom manca legume crude sau fierte, suc de legume, fructe, carne fiarta, peste, lactate.

Contra constipatiei se recomanda gimnastica, mai ales pentru Intarirea muschilor abdominali, bicicleta, canotajul, Inotul, saritura cu coarda, mersul pe jos.

Persoanele care sufera de constipatie trebuie sa evite sedentarismul facand multa miscare si sa aiba a alimentatie echilibrata, cu fructe, legume si cruditati.

Views:
721
Article Categories:
Alimentatie · Sanatate

Comments