Necesarul zilnic de calorii

Inainte de a afla cite calorii are fiecare aliment, ar trebui sa stiti care este necesarul zilnic al fiecarei persoane. Consumul energetic mediu se calculeaza in functie de categoria de virsta, sex, ocupatie si de starea fiziologica. Cu ajutorul calculatorului de calorii aveti acum posibilitatea sa aflati care este necesarul dumneavoastra zilnic de calorii i . In medie, un adult tinar are o nevoie bazala de o calorie pe ora pentru fiecare kilogram. La copii, cifra variaza intre 1,5 si 2,5 kcal/kgc/h, iar dupa 45 de ani, nevoile scad sub o calorie.

De exemplu, un copil de trei ani, sanatos, in greutate de 15 kg, are nevoie de 750 kcal pe zi, numai pentru crestere. La aceasta se adauga un spor de pina la 100%, copilul fiind extrem de vioi, in comparatie cu celelalte categorii de virsta.

Necesarul energetic creste considerabilla frig, insa diferentele cele mai mari apar datorita profesiei.

Ocupatiile sedentare, cum ar fi munca de birou, necesita cheltuiala mica de energie, in schimb anumite activitati (cositul, spartul lemnelor, sapatul, mineritul, unele sporturi precum box, schi, alpinism, canotaj) sint mari consumatoare de energie, nevoile zilnice putind ajunge pina la 6000 – 8000 kcal. Unei femei sedentare insa ii vor ajunge 2500 kcal pe zi (si chiar mai putin), iar unui barbat care face sport doar ocazional 3000 kcal pe zi. O alta situatie in care organismul are un consum crescut o reprezinta cazul unor boli, mai ales cele febrile.

Views:
524
Article Categories:
Alimentatie · Sanatate

Comments