Ce este dislipidemia?
Dislipidemia este reprezentata de bolile datorate unor dezechilibre in ceea ce priveste lipidele (adica grasimile) din sange.
Tipurile de grasimi din alimente sunt reprezentate de:
- Grasimi saturate: in general, solide la temperatura camerei (unt, grasime, untura, slanina, frisca, smantana);
- Grasimi polinesaturate: majoritatea lichide (cele mai multe uleiuri vegetale, cu exceptia untului de cacao, cocos);
- Grasimi mononesaturate: lichide (ulei de masline).
Pentru a evita probleme de acest gen, recomandam urmatoarele sfaturi in ceea ce priveste alimentatia:
- Reduceti grasimile si evitati-le pe cele saturate. Limitati consumul zilnic de grasimi la 30% din calorii, din care 10% trebuie sa reprezinte grasimile saturate.
- Colesterolul trebuie sa reprezinte 100 mg/1000 cal, mai putin de 300 mg/zi (pentru detalii si lamuriri adresati-va medicului);
- Reduceti cantitatea de colesterol consumata
Mancand mai degraba | Mancand mai putin |
Peste | Mezeluri |
Carne alba | Carne rosie, organe |
Lactate cu continut scazut in grasimi | Dulciuri cu continut crescut in zaharuri rafinate |
Fructe, vegetale proaspete | Oua, maioneze, creme |
Grasimi poli- si mononesaturate | Grasimi saturate |
Produse de patiserie, prajituri, sucuri |
Printre alimentele interzise se numara:
- Carnurile grase, mezelurile, viscerele, conservele, ouale (este permis doar albusul si nu mai mult de 1-2 galbenusuri/saptamana), pastele fainoase cu oua, fasolea uscata, mazarea uscata.
- Grasimile animale (unt, smantana, frisca, slanina, untura).
- Dulciurile interzise: toate preparatele cu oua, inghetate, creme cu unt, frisca, prajiturile cu fructe
- oleaginoase (nuci, alune, arahide), ciocolata si in general dulciurile concentrate.
- Sunt permise (dar nu in cantitate mare) dulciurile preparate din albus (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat.
- Fructele sunt permise cu exceptia: smochinelor, curmalelor, migdalelor, nucilor, alunelor, arahidelor, prunelor, bananelor